Туберкулозата е една от най-смъртоносните болести в света. Това е основната

...
Туберкулозата е една от най-смъртоносните болести в света. Това е основната
Коментари Харесай

Шанс за живот: Нова ваксина срещу туберкулоза дава надежда за спасяването на милиони

Туберкулозата е една от най-смъртоносните заболявания в света. Това е главната причина за гибелта на хората с ХИВ и убива към 1,5 милиона годишно, макар че е предотвратимо, оповестяват от Voice of America.
Д-р Нумпулело Мутупа е в челните редици на тази борба. Тя управлява Клиниката по туберкулоза в известна държавна болница в Йоханесбург. Д-р Мутупа се сблъсква с жестоката действителност – доста хора в ЮАР умират от болестта, тъй като не получават навреме лекуване.
Новото изпитване на имунизацията M72 е искра вяра в битката за ограничение на разпространяването на туберкулозата. Тя работи при хора, които имат латентна туберкулоза, а точно, когато инфекцията е в тялото, само че индивидът не се усеща болен и не може да популяризира заболяването. Туберкулозата се задейства единствено, в случай че имунната система отслабне, тъй че е рисково, когато имунитетът е злепоставен, като е при пациентите с ХИВ или СПИН.
Изпитването на ваксина M72, ръководено от Института за медицински проучвания на Бил и Мелинда Гейтс и Wellcome Trust, съставлява взаимно изпитание, в което вземат участие 20 000 души. Проучването включва 60 обекта в международен мащаб, от които 32 са в Южна Африка.
Ваксината има и епидемиологична изгода, защото тя може да предотврати предаването на инфекцията, споделя Емилио Емини от Института за медицински изследвания на Бил и Мелинда Гейтс. Експертите са съгласни, че единственият метод да бъдат понижени случаите на туберкулоза е посредством основаване на ваксина, която работи и за юноши, и възрастни.
Професор Вилем Ханеком, шеф на Африканския здравен проучвателен институт, организира изпитванията на имунизациите в селските региони на Квазулу-Натал, ЮАР. Той изяснява, че предварителните резултати демонстрират, че имунизацията M72 е доста обещаващата - дава резултатност от 50% при получилите дозата. Това може да избави 8,5 милиона живота и да предотврати 76 милиона нови случая, съгласно Световната здравна организация.
Пълните резултати от тестванията на имунизацията ще излязат след пет години. Ако те са сполучливи, стартирането на пазара може да стартира през 2030 година, оповестяват от VOA.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР